Alla helgons dag och Halloween

Idag är det Alla helgons dag och Halloween. För mig är denna dagen en blandning av båda två. Det hör till att tända ljus på gravar och tänka på dem som man saknar. Dessutom tycker jag också det är roligt att på kvällen fira Halloween, t.ex. gå på Halloweenfest med utklädnad eller se på skräckfilm.
Idag gick jag upp rätt tidigt och så åkte vi till gravgårdarna och tände ljus. Det är en speciell känsla när det lyser på alla gravar och det är många människor på gravgården. Det är fint tycker jag.
Till lunch stekte mamma goda plättar och sen gick vi ut till stallet. Hästarna kunde inte gå ut på gräset i de stora hagarna i dag eftersom det hade snöat lite och gräset var vått och fruset. Istället fick de gå ut några timmar i tur och ordning med sin grupp, eftersom alla inte är i samma hage med varandra.
Jag mockade åt alla sju hästar och tvättade några vatten- och matkoppar medan mamma fixade deras mat, ryktade Poppe och tog in strö.
När vi kom in åt vi två Halloweenbullar med orangefärgad glasyr, de var musmiga! Nu skall vi snart äta och sen skall jag fixa mig lite, för ikväll skall Ello, Soffi, Pytti och jag ha filmkväll hos Ello, och vi skall naturligtvis se lite läskigare filmer än vanligt!

Ha en bra kväll!

Ansiktsbehandling och fredagsmys


Det här med ansiktsbehandlingen ja. Mamma hade fått ett presentkort till en skönhetssalong och tyckte att om jag ville gå så kunde jag ta hennes kort, det var snällt. I alla fall så bestämde jag mig för att åka dit på en ansiktsbehandling i torsdags när jag slutade 12. Det var skönt och avslappnande. Tjejjen gjorde bl.a. en ansiktsskrubb och en ansiktsmask, dessutom plockade hon ögonbrynen, masserade ansiktet och blåste varm ånga i ansiktet, efteråt kändes huden alldeles lugn och avslappnad. Det var rätt roligt och det både kändes och syndes en skillnad!
Nöjd efter avslappningen så tog jag på kvällen itu med att byta gardiner i mitt rum, ta ner sommargardinerna, stryka de mysiga och stora vintergardinerna och sätta upp dem! Det blev så fint! Det blev en helt annan stämning i rummet och jätte varmt och höst/vintermysigt. Jag gillar verkligen verkligen mina gardiner.

Det är något alldeles speciellt med fredagar, de är så härliga! Igår när jag kom hem från skolan så städade jag inför helgen, jag damsög huset och städade lite i mitt rum. När mamma kom hem hade hon handlat massor med godsaker till kvällen. Hästarna fick mat och sen inledde vi vårt fredagsmys. Vi spelade Labyrint och åt en chokladplatta. Efteråt såg vi en film i mitt rum och åt nygräddad örtbaguette, sockergrisar, bondost och salta kex och lite Toblerone. Filmen var jätte bra, den hette "About A Boy", se den! Kvällen avslutades med lite mys med Kristian eftersom han åker till Italien idag, varmt och skönt lär han få ^^


Här sitter jag...

men borde sova.
På kvällen är det alltid massor med saker man vill göra men när man vaknar så skulle man göra vad som helst för att få sova längre och när man till slut kommer sig upp ur sängen tänker man att ikväll skall jag gå å lägga mig tidigt, det är ju så skönt att sova! Men nu sitter jag här ändå.

Idag har det varit en regnig och snöig dag. Ena stunden har det regnat, andra har det snöat och ibland har t.o.m. solen tittat fram. Skolan gick, vi fick ut matteproven och jag är nöjd! Ikväll har jag ridit på Odin på ridplan. Han är så duktig fast det är mörkt. Även fast det kör förbi stora bussar 50 meter ifrån med mycket strålkastare så bryr han sig inte *peppar peppar*.

Dessutom har jag tittat på Bonde söker fru och ätit godis och en nybakad bulle. Men nu känner jag mig nog trött..dags att sova...gäsp..gonatt!

Helgen och början på veckan...

 

I fredags var det ju som känt Pyttis 18-årsdag! Skoldagen gick förbi som vanligt och efter skolan åkte jag, Pytti, Ello, Soffi och Sandra till stan för att gå på café och bli bjudna av Pytti och ge henne hennes present. Vi valde ett litet och mysigt café i saluhallen och sen fick vi välja varsin godsak med dryck till och snälla födelsedagsbarnet bjöd. Jag valde en läcker chokladbakelse bestående av lite kaka, lite apelsin och mest mousse liknande choklad! Den var så god så jag svävade nästan på moln haha. Pytti fick kort av oss alla och till sist presenten som hon blev jätte glad för. Vi bläddrade genast igenom drinkboken och hittade en hel del inspirerande drinkar där. Efter fikat åkte alla hem till sig. Innan det var dags att börja förbereda sig inför kvällen damsög jag och städade mitt rum, åt pizza och skötte Marias hästar och våra egna hästar. Vid 22-tiden kom Soffis och hämtade mig och så bar det iväg in till stan för att träffa Pytti där. Medan vi väntade på Pytti gick Ello, Soffi och jag in till Hesburger för att dricka något men det slutade med att vi både drack och åt lite, gå aldrig in på ett matställe om du inte tänker äta! När Pytti sen hade kommit gick vi till Fontana och tog till att börja med lite crazy pics inne på toaletten. Resten av kvällen bestod av drinkar, tequilas, nya bekantskaper, dansande både till AQUA och Lady Gaga och många skratt. Jag somnade vid 4-tiden och jag kan sammanfatta med att säga att det blev en riktigt lyckad kväll.



Lördagen var jag ganska trött så åt en lång och god frukost (brunch). På eftermiddagen tog jag en ridtur på Odin på havrefältet innan vi mot kvällen åkte till villan. Kvällen där bestod av bl.a. grillning, bastu, läsning, mer grillning i spisen och godis.

På söndag ägnade jag hela dagen åt att plugga på matteprov. Ekonomisk matematik. Eftersom jag inte skall skriva långa matten utan jag skall skriva korta matten i studenten så läser jag de fördjupade kurserna i korta matten och kurs sju råkar vara just ekonomisk matematik. Det är himla skönt att läsa kort matte för en gångs skull, det är så lätt jämfört med långa matten! Nåja, mindre arbete blir det ju inte för det, för i långa matten hade jag som mål att klara av alla 10 kurser men i korta matten har jag såklart högre krav på mig själv och som mål att få något av de högsta vitsorden. Jag tog iaf en paus för att gå ut till stallet och sen belönade jag mig själv med att se Desperate Housewives!

Måndag var då matteprovet och det gick bra! Jag är dock rädd att jag kan ha något slarvfel eftersom det är så himla många siffror och decimaler och avrundningar att hålla reda på i ekonomin men det återstår att se. Jag kände mig lite sjuk hela dagen i skolan så på kvällen vilade jag mig med att mysa under min rosa filt och läsa en spännande bok och med mammas hjälp montera upp de nya "hjärtljushållarna" på väggen.

Imorse kände jag mig alldeles för sjuk och trött både av förkylning och ont i magen så jag stannade hemma. Istället tog jag min "drogmedicin" och efter en stund kom dendär härliga bomullskänslan och så somnade jag och sov i två timmar. När ja vaknade läste jag ut boken från föregående kväll och 25 sidor till en kurs som jag skall tenta. Nu har jag nyss tagit Kan Jang som mamma hämtat hem så nu känner jag mig mycket bättre och skall faktiskt gå ut till stallet och borsta några hästar med mamma för att få andas in lite nyttig stallsluft.

Ha en skön kväll...


Tandläkarbesök och annat smått och gott


Dagen började med ångest. Ångest över att gå till tandläkaren, känna tandläkarlukten, ligga på rygg i stolen och inte ha kontroll, få en stor nål instucken långt in i kinden, höra ljudet av borren och den otäcka skrapningen och få blodsmak i munnen. Jag tror att tandläkaren och assistenten såg skräcken i mina ögon eftersom de var väldigt snälla och lugnande, så inget fel på dem! Ett stort plus är att jag inte fick någon ny tid eftersom nu är alla mina hål som konstaterades för 3 år sedan fixade, och det var tre stycken hål och det har tagit tre år att få dem gjorda...men men bättre sent än aldrig. Förutsatt att det inte finns något hål som gömmer sig mellan tänderna nu så skall jag borsta tänderna noga, tugga tuggummi och använda tandtråd för att slippe gå dit igen! Hoppas kan man ju alltid. *peppar peppar* 

I skolan hann jag bara ha två timmar innan jag slutade för dagen. Då åkte jag in till stan, åt något och sen gick jag till simhallen för att simma! Jag simmade i typ 1 timme, 1 km, det var så skönt! När man blir varm av ansträngningen så svalkar vattnet. Fast det bästa är nog den varma bastun efteråt, mmmm....
Efter simningen traskade jag in till stan igen för att möta upp Ello och Soffi och köpa en 18-present åt Pytti. Hon fyller nämligen år imorgon. Vi hittade till slut en riktigt bra present. En bok med moderna och goda drinkar och 6 stycken snapsglas med ankor på!

Ikväll har vi varit och tagit in Marias hästar och gett dem mat eftersom hon måste vara borta några dagar. Våra egna hästar fick naturligtvis också mat. Dessutom har jag tittat på Mammas Pojkar och gjort ett fint kort till Pytti.

Imorgon har jag sovmorgon vilket är orsaken till att jag sitter uppe fortfarande och skriver blogg. Men nu känner jag att jag börjar bli trött efter dagens händelser så jag skall se lite Desperate Housewives och sen sova. Go Natt!

Idag har jag...

varit i skolan från 10.30 till 13.00, gjort pastasallad, ätit pastasallad, gjort läxor, ätit potatis med ägg, vitsås och sill, skött Marias (grannens) hästar, gett mat åt våra hästar, ryktat Tindra, tittat på Bonde söker fru, ätit smörgås, ätit kaka, ätit äpple, myst med Tåssan och bloggat.

P.S. Läs mina två tidigare inlägg me...

Måndagen och Tisdagen

Läs gärna mitt förra inlägg också för det är också färskt.

Måndag var det ju skola trots att jag kommit hem mitt i natten och sov tre timmar. Vaknade och kände mig som en zombie men resten av dagen gick bra! Det var faktiskt värt att vara lite trött och istället vara en dag längre på Åland.
Annars var det en helt vanlig dag i skolan, slutade tidigare och åkte hem och packade upp väskan. Jag gillar att packa ner men tycker det är jätte jobbigt att packa upp saker och sätta tillbaka dem på alla rätta ställen, men skönt kändes det när det var klart iaf! Resten av kvällen ägnade jag mig åt att göra skolarbete från förra veckan, pyssla på datorn, äta, dela ut presenter och sova.

Tisdag var en lite annorlunda dag faktiskt. Det började med att x3ms a-laget kom till vår skola och sände sitt program från vår aula! Det var faktiskt rätt kul att ha dem där eftersom jag brukar lyssna på dem ibland. De hade dessutom en 5-minuters morgonsamling då Magnus sjöng en sång om sin snopp och Cinkku gick i spagat.
På eftermiddagen hade jag biologilabkursen och då gjorde vi barn! Haha nä skojjar bara, men det var vad vår lärare sa när hon kom in i klassrummet: Jaha, okej idag skall ni få göra barn! Vi gjorde ett experiment som handlade om att det blir till mer pojkar än flickor, alltså att det är oftare som killens Y-kromosom hittar till kvinnans X-kromosom än det är att killens X-kromosom hittar till kvinnans X-kromosom. Så vi hade helt enkelt bönor som vi parade ihop med varandra av olika färger, och dessa plockade slumpvis utan att vi såg vilken färg vi tog, resultatet var: flera pojkar än flickor i familjerna.
Till sist fick jag och en annan tjej som varit borta förra veckan göra det som de andra gjort då, nämligen kolla vilken blodgrupp vi hör till, det var kul! Läraren stack oss i fingret och sen satte vi A-serum på ett objektglas och B-serum på ett objektglas. Efteråt klämde vi ut blod ur fingret i de båda serumen och kollade i vilket det klumpade ihop sig, om det klumpade ihop sig i båda eller om det inte klumpade sig i något alls. Mitt resultat var att jag tillhör blodgrupp B! A är vanligast medan O är nästvanligast och B är näst ovanligast (17 % ungefär som har B) och allra ovanligast är AB. Kul experiment!
Vet ni vilken blodgrupp ni hör till?

På kvällen fixade jag mina naglar och red på Odin, kändes roligt att rida igen efter nästan två veckors uppehåll! Odin var lugn och snäll trots att vi red i lampskenet på ridplan eftersom det blir mörkt så snabbt nu.

En bra början på veckan!

Hemma!

Yes, nu är jag hemma från min resa! Bloggade ju i måndags på färjan men tänkte berätta lite om resten av veckan nu.

Måndag kväll när vi kom fram till Stockholm gick vi och handlade mat för kvällen plus lite godis. Dessutom köpte vi en 8-resors tunnelbanebiljett åt mig. När vi kom till lägenheten började vi göra pastasallad, med pasta, skinka, ost, sallad, gurka, tomat och oliver, den blev jätte god! Efteråt kände man sig dessutom väldigt nyttig och fräsch. Vi avslutade kvällen med en bra film.

Tisdag skulle Kristian till jobbet på förmiddagen så då passade jag på att sova länge, vattna blommor och göra några läxor. När han kom hem på eftermiddagen tog vi genast tunnelbanan till vårt favorit sushi ställe i Stockholm. Där var det sig likt! Den japanska kvinnan och mannen som äger stället var lika trevliga och snälla som alltid. Vi beställde vår favvo, Californian Rolls med krabba, lax och grönsaker, laxbitarna är min absoluta favvo. Dessutom fick vi ju såklart misusoppa och te. Och det var så gott, det var ännu godare än jag mindes det, och nu vattnas det i munnen på mig! Jag orkade nästan äta alla denna gång, gav endast 1 av 8 till Kristian. Mätt blev man! Efter sushin tog vi bussen till KattKatt affären en bit bort, där köpte jag en grytlapp med katter på åt mamma och en fin skylt med en rolig text om katter. Efteråt gick vi runt på stan lite, var in på Åhlens och kikade och lite sånt, till sist gick vi och handlade 1 kg godis och mat.
När vi kom hem och blivit hungriga igen wookade vi grönsaker och kyckling och det blev så gott!! Till efterätt blev det godis och Ben&Jerrys till Jackass och en film.

Onsdag skulle Kristian till jobbet bara för förmiddagen så då sov jag ganska känge och hann precis bli klar tills han kom hem. Då packade vi snabbt och gav oss iväg till Grisslehamnbussen. Vi blev lite sena men som tur var så var bussen också sen så vi hann. I farten glömde jag min telefonladdare och tandborste där. Det var roligt att åka bussen igen för på måndag kvällen såg jag ju inte så mycket av landskapet vi körde genom när det var mörkt men nu såg man allt fint, massor av kor och hästar. Ombord på färjan tog vi ett mysigt  bord i cafeterian och åt lunch där. Vi fick god mat! Det gungade ännu mer denna gång så jag kunde inte bära min matbricka själv för då skulle den ha åkt i golvet haha. Det är nog ridningen som gjort mitt balanssinne så känsligt. Resten av tiden tillbringade vi med att se slutet på en film och gå till taxfreen för att köpa Bacardi rom, godis och en ny fin tandborste till mig. Väl i ålandshuset kom Emil och välkomnade oss glatt. Jag gav honom mat och borstade honom och han tyckte det var sååå skönt så han bet mig, han gör så när det blir för skönt hihi. Innan det blev alldeles mörkt ute hjälptes vi åt att bära in en massa blommor i källaren till vintern och spelade lite basket. När vi kom in tog vi fram resterna av pastasalladen och åt den, mums! Sen tittade vi faktiskt på Bonde söker fru för jag ville se det och efteråt massor med godis och en film!

Torsdag var det strålande sol så efter frukosten klädde vi oss varmt, tog fram kastspöna ur förrådet och åkte till Kristians strandtomt för att ro ut med ekan och fiska lite. När vi kom fram och hade gått ner till båten hör vi plötsligt hur det prasslar till typ 1 meter från oss. Det var ett råddjur som låg och solade sig bredvid båten! Den blev väldigt rädd och med några stora skutt var den försvunnen inne i skogen. Vi öste ur båten och rodde ut. Vi hade en gädda efter draget några gånger men den ville inte nappa. När vi var lite frusna rodde vi tillbaka och körde hem. Hemma åt vi lite och fixade lite i köket. Mot kvällen åkte vi in till stan för att handla frukost och äta pizza! Pizzastället har Ålands godaste pizzor (och dyraste) och det låg ptrecis vid vattnet. Det var ett jätte mysigt ställe med stora och goda pizzor som definitivt var värda sitt pris! Till efterrätt fick vi gratis glass. Hemma och mätta av pizzorna åt vi mer glass och kollade på The Happening, en väldigt bra film!

På Fredag åt vi frukost, kammade Emil och städade hans transportbur och sen åkte vi iväg till veterinären för vaccinering. Han gillade det inte alls, han kröp ihop i buren och ville inte komma ut stackarn. Efter veterinären åktevi och storhandlade inför helgen och tittade på lite TV-spel eftersom vi är sugna på något riktigt bra spel nu.  Vi åkte hem med Emil och tog det lugnt några timmar innan det var dags att åka in till stan på discobowling kl 19! Det var jätte roligt! Det var rätt mycket folk men gick ändå att hitta passande skor och ett passande klot. De spelade bra musik och så var det mysigt belysning med discobollar och sånt, var lättare att koncentrera sig eftersom man nästan bara såg käglorna när det var mörkt. Även denna gång vann Kristian men jag ledde faktiskt en gång nästan ända till slutet med flera strikes i bagaget men han drog förbi mig med ännu mera strikes, typiskt...
Den sista vägen hem fick jag köra, jisses vad annorlunda det kändes att köra en annan bil.
Hemma var vi hungriga så vi grillade kött och majs och gjorde klyftpotatis, mumsigt! Emil hämtade in en mus till efterrätt men den fick han äta upp själv. Den stora råttan som han släpade in i köket på söndag kväll ville varken vi eller Emil ha tyvärr. Nåja, resten av kvällen tillbringade vi med en bra film, godis, vindruvor och Ben&Jerry's New York, den var jätte god, prova den om ni inte gjort det redan!

På Lördag var det dags att åka in till stan och gå i lite affärer och sånt. Vi till en liten mysig presentaffär först där de hade massor massor av små roliga saker. Köpte en WC-skylt med en katt på och en utetermometer formad som en katt åt mamma till födelsedagspresent, hon älskar katter ifall ni inte märkt det redan. Sen gick vi till några andra affärer och jag köpte två fina hjärtan som ska hänga på väggen, och i dem sitter ett litet ljusglas där man kan sätta värmeljus, riktigt fina men svårt att förklara dem. När vi kände att vi var klara gick vi på ett mysigt café inne i Gallerian. Där tog vi varsin varm choklad med grädde och varsin bulle, åhh va gott det var efter en liten shoppingrunda!
När vi kom hem tog vi en promenad uppåt skogen för att hälsa få farbrorns får. Det var massor av får och några kom fram och hälsade. De är så gulliga med all sitt ull och sina småa huvuden. De flesta gick ifrån oss för de var lite rädda men en del kom fram å hälsade och lät sig klias. Det fanns en liten killing där också, en bock, han var ursöt, jätte liten med mini horn och helt svart! ^^
På kvällen grillade vi kyckling och majs och gjorde potatisbiffar. Till efterrät gjorde vi creme brule (stavning?). Efteråt tittade vi på en skräckfilm, When A Stranger Calls, den var riktigt spännande. Senare efter filmen bastade vi och efteråt myste vi med en till film. Då med G-Force! Plus att vi åt en massa godis förstås...

Söndag var det dags för mig att åka hem så efter frukost och packning sa jag hejdå till Emil och så skjutsade Kristian mig till färjan. Det var massor av folk för det kom två Viking färjor på samma gång och två Silja hade nyss åkt. När jag fick min hyttnyckel konstaterade jag att de hade gett mig en hytt på däck 9 vilket innebar att jag fick använda mina muskler och släpa upp min 20 kg tunga väska uppför 4 trappor. Ja, det finns hiss men den var full av festande och fulla människor (ja, mitt på dagen) så jag släpade hellre upp den för trapporna...
På färjan satt jag i seaside cafét en stund och tittade på allt folk,. Gick till taxfreen och shoppade en ny marimekko penal, en billig WESC tröja (46€, 70€ i land), massor med godis åt mig och godis åt mamma och pappa. Resten av tiden satt jag i hytten och läste läxor och tidningar som jag fått med mig. Nu har jag kommit fram till vilken av Viking färjorna som e mina favvos. Av Helsingfors färjorna Gabriella och Mariella är Gabriella klart min favvo. Av Åbo färjorna, Amorella och Isabella är Isabella min favvo fastän Amorella klart ligger tätt inpå. Vi anlände till Åbo vid 20-tiden och då letade jag genast upp min buss, hittade en mysig plats och vägen hem gick rätt snabbt. Läste bok, tidningar, åt godis, pratade i telefon och sov en timme! 02.15 var vi framme i Vasa och då stod mamma snällt och väntade på mig och sen åkte vi raka vägen hem och bums i säng!

Kommer bilder när jag fått in dem på datorn!


På väg till Stockholm


Nu har vi varit två dagar på Åland och just nu sitter vi på Eckerölinjen på väg till Grisslehamn i Roslagen för att sen ta bussen till Stockholm. Den här färjan är jätte mysig, just nu sitter vi i ett stort mysigt café med små spotlights i taket. Det är inte så mycket folk att det blir jobbigt med så pass mycket folk att det blir en mysig känsla. Jag tycker att det gungar hemskt mycket fast Kristian märker ingenting, skulle jag stiga upp från min stol nu skulle ja nog vingla iväg så alla trodde att jag var full :D

Bussfärden till Åbo gick bra, tog ungefär 6 timmar och väl i Åbo var det mörkt men som tur var så syntes Viking Terminalen till busstationen vid hamnen så det var lätt att hitta. Väl incheckad var det rätt mycket folk faktiskt, väntsalen var rätt full men några lediga stolar fanns det. På färjan hade jag hytt vilket var skönt, så jag satt mest i hytten och läste en bok. Dessutom var jag upp till taxfreen några gånger och köpte nötter och ett par fina örhängen. Vi anlände 01.00 till Långnäs och där hämtade Kristian mig och så körde vi hem till honom. Vi såg ett råddjur längs vägen! Det kryllar ju som sagt av dem här, skillnad mot hemma där man har tur om man får se ett i året....När vi kom till huset satte vi oss och började se en film. Emil, Kristians katt, kom genast och hoppade upp i mitt knä och la sig där och spann.
Söndagen var jag jätte trött efter resan så vi sov länge och sen åkte vi och handlade massa gott till Kantarellen, mat, glass, godis och sånt. När vi kom hem tog vi itu med storstädning, jag plockade bort vissnade blommor och vattnade dem. Kristian diskade och plockade lite i köket. Till sist damsög jag, så nu har vi det jätte snyggt och fint. ^^
Efter städningen grillade vi. Oxfilé och majs och till det klyftpotatis, det blev supergott!! Efter maten kollade vi klart filmen från föregående kväll plus en till film, "Ghosts Of Girlfriends Past" med Matthew McConaughey. Vi smällde i oss godis, Ben&Jerry's och nygräddad baguette med vitlöksost. Gissa om vi var mätta efteråt...Även denna kväll kom Emil och mös med oss framför tv:n. Att jag blivit så populär kan dock bero på kattgodiset jag hade med till honom...

Idag har vi varit in till Mariehamn och gått i några affärer. Bl.a. gick vi till en Zooaffär och köpte en leksaksiller åt Lisa, deras hund. Dessutom gick vi till en ljus- och tvålaffär och jag önskade att jag haft ett badkar för det finns så mycket härligt man kan köpa till det. Efteråt gick vi och bowlade, det var skitkul! Vi bowlade i en timme ungefär, hann med tre serier. Först vann jag med ett poäng men i de två andra serierna krossade Kristian mig och vann med typ 20-30 poäng båda gångerna. Efteråt åkte vi hem, packade lite smått, gav Emil mat och åt goda pizzor innan vi åkte iväg till Eckerö och färjan. Och nu sitter vi här då. Nu skall vi nog se om vi hittar något smått att äta här i cafét och sen gå till taxfreen innan det är dags att gå av om en timme.

Hälsningar Petra

Lördag

Nu har jag inte bloggat på två dar och det har att göra med att jag haft massor att göra eftersom jag åker till Åland idag!

Torsdag slutade jag ju som tur 12.10, då åkte jag direkt till stan och shoppade lite saker som jag tyckte jag behövde, bl.a. ett jätte härligt armband från Vila. Dessutom hämtade jag ut foton och bokade bussbiljetten hem eftersom den inte gick att boka via internet. När jag var klar med dessa ärenden gick jag och handlade helgens mat som mamma hade skrivit upp på en inköpslista. Godis åkte jag och köpte till ett annat ställe där de hade lösgodis jätte billigt! Allt folk var som galna och jag förstår det för det fanns så mycket gott! ^^

Väl hemma packade jag upp all mat, gav alla katter mat och värmde upp lite korvsoppa som mamma hade gjort när hon skulle vara på möte på kvällen. Sen fastnade jag framför Mumin på tv. Jag älskade Mumin när jag var liten, har massor av filmer, böcker och tidningar och jag brukade se på varenda muminavsnitt i tv så det var mysiga minnen som kom!
Resten av kvällen gick åt till att ge hästarna mat, se över packningen och andra saker inför resan.

00.30 gick jag och la mig men jag hade faktiskt sovmorgon på fredag...

Fredag var en ganska kort dag i skolan och när jag kom hem var Lisa på besök och hade med sig sockermunkar så då satt vi och åt dem och pratade en stund. När hon åkt hem packade jag klart det sista och snabtvättade ett och annat litet klädesplagg som inte kunnat tvättas i svarta tvättmaskinen dagen före.

På kvällen åt vi hemgjorda supergoda pizzor, åhh de var så goda! Efteråt gick jag till stallet och ryktade Dimma och Odin som blev så nöjda så. När vi kom in från stallet laddade mamma och jag upp med salta kex med bondost, chokladmuffins med vitchoklaglasyr och ett sockerhjärta på och sist men inte minst; godispåsen som jag köpt! Sen satte vi oss och tittade på en film, New In Town hette den, den är rätt ny och jag tycker verkligen att ni skall se den för den var så mysig!

Nu har jag nyss gått upp från att ha legat och gosat med Rosi och skall snart äta lunch innan det är dags att åka till stan och bussen mot Åbo. Bussen går ända till Åbo hamn och sen åker jag med Viking Line 21.00 från Åbo och är förhoppningsvis framme 01.00 på Åland.

Ha en skön helg!


Regn och blåst


Ja, idag har det varit en väldigt regnig och blåsig dag! Bara på förmiddagen då men det var ju då jag skulle köra till skolan! Vägen var översvämmad av vatten, jag tänkte blåsa av vägen, jag såg inget för mina vindrutetorkare hängde inte med plus att de börjar bli dåliga för rutan blir suddig och sist men inte minst så blev ju min bil tvättad(vilket var bra då förstås)!

Idag har jag som vanligt haft finska, matte och tyska. Dessutom två ABI-EH timmar och två håltimmar. Fast på håltimmarna ägnar jag mig mest åt att plugga historia kurs 3 som jag måste tenta bort eftersom jag inte har fått in den på något av mina tre år i gymnasiet. Men det är en ganska skön period annars för i tyska övar vi mest på studentexamensuppgifter, lär oss nya ord och repeterar gammal grammatik inför studenten och får dessutom inte mycket läxor. I finska gör vi typ samma sak och i matte så räknar vi ju förstås. Men förutom en sträng hål så har jag hål torsdag eftermiddag och fredag morgon, vilket betyder att jag slutar 12.10 imorgon och börjar 10.30( och slutar 14.15) på fredag. Skönt att ha mest håltimmar i slutet på veckan när man är som tröttast!

Nåja, ikv har jag ordnat upp alla mina biologi papper från de 4 kurser jag hittils har läst. Jag har ordnat upp dem kursvis och satt dem i ordningsföljd och satt in dem i min söta kisse-hund pärm. Jag vill få allt sånt där i ordning nu på hösten så att det bara är att börja läsa sen i vår. Jobbigt om man först är tvungen att ordna upp vad man skall läsa. Har en kurs kvar i biologi men papprena som vi får där lägger ja in sen. Dessutom har jag varit i stallet och ryktat Tindra som fått vinterpäls, hon ser så tjock ut när hon har så himla mycket vinterpäls, men tur att det bara är päls!

I dag


Det har varit en rätt bra dag i dag. Hade håltimme innan lunch så jag och Ciino åkte till Piffi och köpte varsin baguette med fyllning som vi sedan mumsade i oss i skolan. På eftermiddagen hade jag dubbeltimme Biologi 6, labkurs. Det är intressant! Idag gjorde vi preparat av rödlök och sen kollade vi i ljusmikroskop på en osmos i rödlökens celler. Är rätt roligt att på riktigt få se sånt man bara läst om, det blir mer verkligt då och så minns man det bättre!

Ikv har jag förutom läxor ridit på Odin. Det är synd att det blir så fort mörkt nuförtiden för har svårt att hinna rida innan det blir mörkt och det går inte så bra att rida i mörker utan lampor. I dag red jag iaf innan vi åt så då gick det bra, red några varv på havrestycket som är tröskat nu. Odin var snäll som vanligt trots att han var lite mer på sin vakt i dag. Vet inte varför men han inbillade sig att han såg smågubbar på fältet för han stirrade så åt alla håll och gick med huvudet högt och öppna ögon. Annars brukar han mest gå och halvsova med huvudet lååångt ner....

Nu har jag nyss kommit in från stallet, hästarna har fått mat och jag tror att jag kanske skall steka kantareller snart, mums!


Igår


Igår var första dagen på en ny skolvecka. Vi hade matte bl.a., Ekonomisk Matematik och det är otroligt skönt med en kort matte kurs för en gångs skull! Det är så skönt att känna att man kan allt och förstår allt, det är typ roligt att räkna! Dessutom så känns det roligare när man vet på vilket sätt man har nytta av ekonomisk matematik, i vardagslivet alltså. När vi höll på med derivata och integralfunktioner i långa matematiken hade man ju ingen aning om när man skulle använda det eller ens ha nytta av det...men who knows, kanske någon dag!

På kvällen tog ja det rätt lungt, gav hästarna mat och kollade en film me mamma!

Härlig helg

Kristian har varit här denna helg! Eftersom vi hade dagsverk på fredag så var jag ledig då så vi fick en extra dag då jag slapp skolan! Torsdag slutade jag 12.10 och då åkte jag in till stan för att träffa Kristian som skulle komma med bussen från Åbo 14.00. När han kom var vi båda hungriga så vi gick till wok-tanten och åt! Även denna gång kände hon igen oss och log sitt vänligaste leende. Hon hade kryddat kycklingen lite annorlunda än vanligt med curry, men det var gott! Efter maten åkte vi till Citymarket för att storhandla mat, godis, chips och glass till helgen! Vi köpte bl.a. en överfull lösgodispåse, en chipspåse, Ben&Jerrys Chunky Monkey, tacos och tillbehör, tropicana juice och grillmat!
Hemma fick vi en god middag av mamma som bestod av wienerschnitzel och till efterrätt persikobitar med glass.
Resten av kvällen utgjordes av höstmys med tända ljus, film (He is just not that into you), godis och kladdkaka!



Fredag var jag som sagt ledig så vi gick upp sent, åt pannkaka till lunch som mamma gjort innan hon åkte till jobbet och så packade vi och åkte iväg till villan! Väl framme packade vi förstås upp all mat vi hade med oss, tände eld i spisen och åt lite mer kladdkaka.
När vi var mätta tog vi på oss varma kläder, rodde ut med båten en bit och kastade. Det blåste kallt men i solen var det varmt. Kristian började att kasta vid början av vassen men inget napp. Sen var det min tur och jag fortsatte att kasta längs vassen. Jag hade nästan gett upp när jag känner ett hugg!! "Jag har napp!!" ropade jag så det säkert hördes i hela Petsmo skärgård. Sen började kampen att få upp fisken. Den var väldigt stark vilket fick oss att tro att den var väldigt stor och det var den! När vi fick den tillräckligt nära båten håvade vi upp den och det var faktiskt en stor gädda! Vi nöjde oss med den och rodde tillbaka. Väl i villan rensade Kristian fisken och sen lade vi den i tryggt förvar åt Tåssan och Sassy i kylskåpet. Det är nästan enda maten som Tåssan äter (förutom malet kött) så därför är det viktigt för henne att få gädda.
Efteråt satte vi oss och spelade lite playstation, nhl, det är otroligt att det kan vara så roligt att spela tv-spel med varandra, man blir nästan beroende!
Vi spelade tills jag fick ont i tummen av vad jag tryckte hårt på kontrollen och då tog vi itu med maten, som skulle bli tacos! Tacosen blev jätte goda med all fyllning som vi hade gjort och mätta blev vi också. Efter maten spelade vi lite till nhl innan vi kollade på allt som Ello spelat in från klassresan, det är alltid lika kul och se den filmen. Efter en stund blev vi hungriga igen så vi tog fram Ben&Jerry's glassen och kollade på film. Vi åt upp hela burken och jag kan faktiskt rekommendera Chunky Monkey, Chocolate Macadamia är fortfarande min absoluta favvo men denna var också god! Filmen var bra (The Hangover) och innan vi somnade spelade vi lite till nhl med min sjuka tumme.


Min tumme med bandage för att göra det möjligt att spela (obs, inte överdrivet, min tumme tog nästan eld efter varje omgång, den var stekhet)

Lördag var också en ganska fin höstdag. Vi åt frukost, spelade nhl, bastade och åkte ut och fiskade. Inget napp denna dag. Mot kvällen grillade vi kött, majs och bröd. Det blev mumsigt. Efteråt mös vi i soffan framför "The Nutty Professor" som kom på sveriges 5:an. Vi åt kladdkaka och godis som vanligt. Filmen var faktiskt jätte bra! Det är så otroligt mysigt att vara i villan när det är alldeles mörkt utanför och  ha massor av små myslampor på och eld i spisen och tända ljus ovanpå spisen och dessutom kolla en bra film. En av de mysigaste saker jag vet!
Efteråt spelade vi en match nhl innan vi började kolla på "A cinderella story" som jag hade på datorn. Den var så mysig! Mot tolv städade vi villan och åkte hem. Vi hade hoppats att få se någon älg i mörkret som jag gjorde förra helgen men tyvärr kom ingen.


Lördag provade jag med vante och bandage



Idag vaknade vi vid 11-tiden och fick en god lunch, crepes, mums! Efteråt packade vi in oss i mammas bil och åkte in till stan eftersom Kristians buss skulle gå 14.00 till Åbo. Dom har faktiskt gjort det riktigt snyggt nu när de slagit ihop tågstationen med busstationen och gjort ett "Resecentrum". Praktiskt och bra tycker jag.
När vi sagt hejdå åkte mamma och jag till Katthuset på "Öppet hus". Eftersom det är djurens dag idag hade de öppet hus med lotteri och kaffeservering och allt möjligt. Vi köpte bullar, saft och kaffe, ett kattparaply och en lott och så hade vi med oss kattmat sp vi bidrog med lite smått.
Man fick hälsa på alla deras katter också. De har så otroligt många katter där. Vissa är rädda och vill vara ensamma medan vissa är keliga och vill bli kliade. Två hade fått öronen förfrusna när någon elak hjärtlös människa övergivit dem vid någon sommarstuga. Deras öron var helt ihopskrumpnade. Jag skulle ha tagit hem båda två och gett dem ett hem om vi inte redan hade huset fullt med katter som också behöver ett hem. Skulle jag ta en katt därifrån skulle jag ta en som är gammal och har haft det svårt för det är de katterna som allra mest behöver ett eget hem. Jag förstår inte att människor skall vara så själviska och bara vilja ha de "söta", unga, friska katterna. Det är själviskt! Det är katten som behöver ett hem. Klart alla katter skall få ett hem, alla har lika stor rätt till ett eget hem men de unga katterna har "mer" tid på sig att få ett hem. De gamla har mindre tid kvar och borde få veta hur det känns att ha ett kärleksfullt hem. Det är iaf vad jag tycker. Hur som helst är det bra att människor köper katter därifrån.

Resten av dagen har jag gjort läxor och tagit det lugnt. Det har blåst upp till storm och nu smattrar regnet mot mitt fönster utanför. Gäsp, nu börjar jag bli trött. Dags att gå och lägga sig för imorgon börjar en ny skolvecka.

Hoppas ni haft en skön helg!


Tjena..


Haha detta är skrattretande. Jag har inte haft någon som helst tid att fortsätta uppdatera. Så mycket på fritiden plus höstens studentskrivningar.

Skolan började iaf i mitten på augusti. Jag hade en rätt full period med prepkurser och sånt. Dessutom så har jag nu läst en franska kurs på distans. Alltså hemma och gjort uppgifter som funnits på nete och läst allt själv. Det var jätte roligt och det känns skitbra att kunna grunderna i franska nu också! Man lärde sig otroligt mycket på en kurs, så nu kan jag nog klara mig rätt bra i typ Frankrike. Det var inte så svårt språk som jag trodde, i början var stavningen rätt jobbigt, eftersom stavningen och uttalet är helt olika, men till slut fick jag nog koll på det!

Studentskrivningarna har jag också varit med om i höst. Jag skrev engelska och modersmål. Först kom engelska hörfen som gick bra, men jag var otroligt nervös! Samma vecka skrev vi textkompetensen i modde vilken var rätt svår, jag har gjort förra höstens textkompetens i modersmål i skolan på en kurs, Vildanden, och den tyckte jag var rätt lätt mot denna. Gick bättre i den än i den vi hade. Iaf så hade jag bunkrat upp med smörgåsar, vatten, saft, tomater och massor av choklad! Det var faktiskt riktigt mysigt att sitta med en kudde och i myskläder med massor av mat bredvid sig och skriva studenten. Det var så högtidligt också på nåt vis när det var helt tyst i salen och vi hade våra egna platser och alla satt och skrev och funderade.
Veckan efter var det dags för engelska läsf., struktur och uppsats. Den dagen bunkrade jag också upp med kudde, myskläder och massor med gott! Jag ansträngde mig verkligen till 100 den dagen och satt ända till klockan tre och filade på min uppsats. Dom hade dessutom ett nytt inslag i år! Dom hade tagit bort uppgiften där man skall fylla i ord som står på svenska eller någon preposition och lagt dit en uppgift som gick ut på att man skulle prata med en gubbe som man liftade med i England. Det stod typ vad man skulle säga och sånt. Men strukturen var som tur kvar.
Tredje veckan var det essäprovet i modersmål som gällde. Den dagen var jag laddad kan jag säga. Skrev och skrev och skrev och blev riktigt nöjd med min uppsats!
Nu har vi fått lärarnas preliminära bedömning med poäng och sånt och enligt den har det gått bra! Men tänker inte säga vad jag fått tills jag får det riktiga vitsordet.
Skönt att studentskrivningarna är över för en tid. Jag blev ganska trött mot slutet eftersom studentskrivningarna är väldigt viktiga för mig. De spelar ingen roll när man väl har kommit in på universitet och för vissa kanske de inte spelar någon roll alls men för mig gör de det. För att om jag skall komma in dit jag helst av allt vill så krävs det att jag verkligen skriver jätte bra i studenten, och därför tänker jag också anstränga mig till max och göra mitt bästa och mer kan jag inte göra. 

Så vad har jag annars sysslat med sen skolan började då? Nå jag har varit i stallet så klart, pysslat med hästarna och ridit en massa. Fallit av Odin en gång, men det var inget farligt, det var bara roligt, han snubblade och jag hade ingen sadel och slog en kullerbyta över halsen på honom, det slutade med att jag satt och skrattade på marken och Odin tittade på mig med stora förbryllade ögon.
Ello, Soffi, Christoffer, Jenni och jag varit på Fontana och en kväll var Ello, Soffi och jag på bio, Public Enemies. Den var bra men jag gillade inte slutet...
Mamma och jag har plockat lingon, massor med mega stora och sena höstblåbär, havtorn, vinbär och svamp. Vi plockade kantareller eftersom vi älskar att steka dem och sätta på knäckebröd eller bara äta dem istället för godis som småplock. Nu har vi frysen full från föregående år och det har blivit stekt kantarell några kvällar nu.
Dessutom har vår granne Maria varit bortrest två gånger i 4 dagar så jag har fått sköta hennes två hästar i sammanlagt 8 dagar, det var jätte roligt! Hon har en shettis som heter Roope och en finsk häst som heter Jämeri. Hon hade lagt upp en lapp med instruktioner på stallväggen åt mig. De skulle ha hö tre gånger om dagen och några morötter varje gång. Vattnet skulle bytas och dessutom skulle de ha melass och ponnymineraler på kvällen. De var väldigt snälla och uppförde sig klanderfritt under de dagar jag skötte om dem.
Jag har kollat massor av bra filmer och ätit massor av godis.
Jag har varit vid villan, fiskat, grillat, bastat, grillat korv i spisen och spelat spel. Ja, och så har det varit villaavslutning också.
Hmm..vad annat...nå jag har köpt en ny vinterjacka, den var exakt en sån som jag ville ha och den fanns t.om. i XS, helt otroligt!



Sista veckan i juli



På Måndag gick jag upp tidigt för att hinna städa och sånt innan det var dags att hämta Kristian från flyget. Han kom 14.00. Vi åkte direkt in till stan och gick och åt hos Wook-tanten. Hon har börjat känna igen oss nu för hon smilar alltid massor åt oss och man ser på henne att hon känner igen oss, hihi. Där åt vi en god wook och bleb proppmätta. Sen åkte vi och handlade mat som vi skulle grilla och massor av godis och läckerheter. På kvällen åt vi en god middag som mamma gjort och sen spelade vi badminton och kastade pil.

Tisdag gick vi upp tidigt och packade mat och kläder och efter att vi ätit goda plättar med jordgubbssylt åkte vi till villan. Där åkte vi ut och fiska men fick inget napp tyvärr. Men vi hade med godis och läsk i båten så vi tröstade oss med det i stället, och tog en massa snygga fiskefoton av varandra. Senare grillade vi våra oxfilebiffar, majs och bröd. Till det åt vi kryddade chipspotatisar och salsa. Mumsigt va e! Vi satt ute och åt och fick påhälsning av massor av flygmyror, som tur var höll de flesta till på biltaket. Till efterrätt blev det jordgubbar. På kvällen var det rätt mulet så vi kollade film och åt godis. När filmen var slut satte vi oss på verandan med varsitt glas vitt vin och tittade på solnedgången. När solen gått ner gick vi ut och bastade och badade. Vi var i typ 3 gånger mellan bastubadandet, det var så himla sköönt, det är så otroligt underbart att sitta i värmen och kasta på tills det bara bränner och sen springa rakt ut i mörkt svalkande vatten! Efter någon timme kom vi in i värmen och kände oss väldigt friska och fräscha!



Onsdagen var det jätte fint väder! Vi gick ner till bryggan med madrasser, badleksaker, dricka och musik. Sen låg vi och solade och lyssnade på bra musik och mellan varven gick vi i och badade, flöt på våra flytmadrasser och hade riktigt roligt. En otroligt skön sommardag med andra ord! Den kvällen blev det också grillning, men då grillade vi kryddade kycklingspett majs. Det var jätte varm ute så inga flygmyror kom och gjorde oss sällskap den kvällen. Gott blev det iaf! När vi ätit tog vi kastspöt och rodde in i viken igen. Vi kastade och kastade men fick inget. Vi turades om att kasta och vi rodde längs med vassen och ut till vår lilla ö mitt i viken. Och just när vi tänkte ge upp och jag nyss hade kastat ut linan fick jag napp!!! Shit vilken adrenalinkick jag fick! Jag vävade och vävade och fisken stretade emot och mitt hjärta bultade. Till slut fick jag den längs med båten och Kristian håvade upp den! Den var inte så stor men det var ändå en gädda! Då ville vi kasta mer så Kristian fortsatte att kasta vid en annan vass och rätt som det är nappar det igen!! Den här gången var det en STOR gädda, och jag håvade upp den när han väl fått den mot båten. Men den var stark och just när vi fått upp den i båten lossnade den från kroken, puuuh!! Jag fortsatte att kasta och tror ni inte att jag fick ännu en liten gädda!! Vi bestämde oss för att släppa de två små som jag fått och spara den stora åt Tåssan och Sassy som älskar gädda. Vi var väldigt nöjda när vi rodde hemåt. Kristian rensade gäddan och så la vi fiskrenset och huvudet på bryggan åt fåglarna. Det såg ganska makabert ut med ett stort gäddhuvud på bryggan. Vi firade med vin på verandan innan vi gick även denna kväll och bastade och badade om vartannat i mörket. När vi kom upp hade vi fått gäster på altanen, ungefär 4 paddor hoppade omkring i ljuset från verandalamporna, trevligt besök!


Även Torsdag var en varm och solig dag och vi låg på bryggan och solade och badade med bra musik.
Mot kvällen åkte vi hem och åt god köttfärspaj innan vi åkte och handlade och åkte tillbaka till villan. Där grillade vi majs och åt jordgubbar som vi köpt. Senare åkte vi ut och fiska men vi hade nog fiskat upp alla gäddor och de som vi släppt tillbaka ville nog inte nappa igen. Men Tåssan blev glad för den gädda hon fick! Senare tittade vi på en film och åt massor med gott godis.



Fredag var det dags för en utflykt! Vi skulle åka till Ähäri djurpark, som jag blev kär i förra gången jag var där. Vi steg upp tidigt och jag gjorde en matsäck. Tunnbrödsrullar med sallaf och medwurst, yougurth, bananer, choklad och juice. Vi åkte hem via och printade ut en vägbeskrivning med den snabbaste genvägen dit. Det var otroligt hett denna dag! Vi startade vid 12-tiden hemifrån, Kristian körde och jag var kartläsare. Det var jätte mysigt att försöka hitta vägen och åka bil och äta choklad och se fram emot djurparken, lite av en roadtrip. Det var inga problem att hitta eftersom eniros vägbeskrivningar är väldigt utförliga, även fast man skulle svänga väldigt mycket. Det tog ungefär 2½ timme innan vi var framme. I Ähätri var vädret lika fint som hemma och lika varmt och skönt! Väl framme åt vi lite och sen betalde vi in oss. Först tittade vi på husdjuren. Dom hade grisar, kaniner, lamas, får och kossor, alla var jätte söta! Sen började vi gå längs vandringsleden och kom fram till råddjuren och efter dem snöleoparden som hade jätte söta ungar! Vidare kom renarnas hage. Det var en ren som hade mega stora horn, förstår inte hur han orkade bära på dem. Längre fram hade de två uttrar och de simmade omkring där. De hade ett fönster så man kunde se under vattnet och båda uttrarna kom flera gånger och simmade riktigt tätt mot fönstret så man såg dem på bara några centimeters avstånd, åh va gulliga dom va! Det bubblade ur pälsen på dem när de simmade. När vi gått den biten var vi lite hungriga så vi följde en gångled ut till ett träsk och där satt vi vid ett bord och mumsade i oss sockergrisar som mamma skickat med. I träsket/dammen fanns en massa olika fåglar. Efteråt tittade vi på vildsvin, bufflon och en massa olika fåglar(storkar, tranor, svanar...) och ugglor. Dessutom fanns några ormar och kräldjur som var riktigt intressanta. Sen kom vi fram till kiosken och där tog vi varsin glass och satte oss ner och vilade vid ett av borden.
När vi ätit kom vi fram till älgarna, de var jätte ståtliga och fina. Efter älgarna kom lodjuren som var väldigt trötta och låg och sov. Efter lodjuren kom vargarna och de var jätte många! De höll på pch lekte med varandra så det var roligt att se. Sist men inte minst fanns björnarna. De var stora och såg väldigt gosiga ut även om jag kanske inte skulle vilja träffa en mitt i skogen.

Andra djur som vi såg var järv, räv, vessla m.m..

I slutet av vandringsleden kom vi till souvenirbutiken. Dom har så mycket sött och fint där! Jag köpte en zebramugg med huvud och svans åt mamma och en nyckelring med en älg på åt mj själv. När vi kom ut från området var vi hungriga så vi tog bilen och körde några meter längre in på avtagsvägen och parkerade på en gräsplättsparkering. Vårt mål var att hitta något fint ställe att sitta och äta på. Vi hade stor tur och hittade ett par jätte snygga bryggor vid en sjö, så där satte vi oss ner och tog fram vår super läckra matsäck! När vi ätit allt och packat ihop satte vi oss i bilen, denna gång med mig vid ratten, och började köra hemåt. När vi kört kanske 1 km började det ösregna, snacka om vilken tur vi hade när det började regna när vi skulle åka hem! Jag körde hela vägen hem med vindrutetorkarna på max eller på medel hela tiden, men det var riktigt mysigt! När vi kom hem vid 21-tiden hade mamma mat på bordet och sen åke vi till villan. Det regnade fortfarande men vi la på oss regnkläder och rodde ut med båten för att fiska, tyvärr inget napp men den stora gäddan som vi fått räckte länge.




Det syns en svans pch en bakdel på båda sidor om mamman...
















Lördag regnade det. Vi åt frukost, diskade och städade villan. Sen åkte vi hem och kollade på alla bilder som vi tagit innan vi åt en god middag och åkte till flygfältet.


RSS 2.0